Hai awk2 semua....
sihat ker?? korang taw ke ape masakn yang best kt kampung..law xtaw jom tgk ni..saya nk share nk korang ni..eiii x sbar la pulak rase nk mkn nie..hehee
nampak jer biase ni tp sedapp..
Biasanya kalau masakan kampung terutama jika kita masak lemak, tak kisah lah samasa kubis atau pucuk ubi dan lain-lain lagi, sambal belacan dan seangkatan dengannya wajid ada taw..seperti yang anda lihat nie,, ada lemak putih kubis , ikan sepat masin, sambal buah kuini, dan juga petai jeruk sebagai pembuka selera..eh2 tetibe pulak terasa lapar...hehehhe..korang nk taw tak resepinya?? mesti nk taw nk..huhu
LEMAK PUTIH KUBIS....
bahan-bahannya :-
1/4 biji kubis bulat
1/2 camca besar udang kering
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan hiris dua
1 biji cili merah, hiris serong
60 ml santan cair
300 ml pati santan
garam dan gula secukup rasa
air jika perlu
cara membuatnya...
1- kubis dihiris kecil, cuci dan toskan. Udandkering direndam 10 minit, cuci, tos dan tumbuk kasar. Ketepikan
2- Dalam periuk, satukan bawang merah, bawang putih, udang kering dan santan cair. Masakan hingga mendidih. Masukkan kubis dan kacau rata. Masak sekejap.
3-Masukkan soo hoon (toskan), masak hingga soo hoon lembut. Tuang pati santan , masukkan cili hiris dan perasakan garam secukupnya dan secubit gula. Kacau dan masak sekejap, rasa dan jka ok boleh di matikan api.
4- Hidangkan

No comments:
Post a Comment